Aşı uygulamaları temiz içme suyu sağlanması ile birlikte hastalıklardan korunmak için en etkili yöntemdir. Ülkemizde uygulanmakta olan çocukluk çağı aşı takvimi ile birlikte 13 farklı virüs ve bakteri hastalığına karşı etkin bir bağışıklama sağlanabilmektedir. Bu aşılar sayesinde çocuklar hastalıkları geçirmezler veya çok hafif şekilde atlatırlar. Ölümler ve sakatlıklar önlenebildiği gibi günler haftalar süren zorlu tedavilere, hastane yatışlarına gerek kalmaz. Hepatit ve HPV aşıları sayesinde kanserler önlenebilir. Difteri, boğmaca, tetanos gibi hastalıklardan ölümlerin artık çok çok nadir olmasının tek sebebi yaygın aşılama çalışmalarıdır. Tek başına kızamık aşısı sayesinde dünya genelinde sadece 2000-2016 yılları arasında20.4 milyon çocuğun hayatının kurtulduğu düşünülürse her yıl milyonlarca çocuğa verilebilecek en güzel hediyenin aşı olduğu anlaşılabilir.
Aşı kararsızlığı ve aşı reddi bireysel bir karar değildir. Bu yaklaşımlar, bilimsel dayanaktan uzak tercihlerdir, toplum sağlığını da tehlikeye sokarlar. Bunun en belirgin örneği hem ülkemizde hem de dünya genelinde sayıları yeniden artan kızamık vakalarıdır.

Söz konusu en değerli varlıklarımız olan ‘ÇOCUKLARIMIZ’ olduğunda konuya bilimden aldığımız güç ile birlikte sağduyu ve dikkatle yaklaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım; aşı bir çocuğa verilebilecek en güzel hediyedir.

Hem ülkemizin hem de tüm dünya çocuklarının, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kendilerine armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyoruz.

 

Türk İmmünoloji Derneği

TTB-UDEK

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği

Türkiye Milli Pediatri Derneği

Türk Pediatri Kurumu

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği